Villa van 1911

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Steenweg
Locatie Steenweg 276, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa van 1911

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gebouwd door H. Nicolaï in 1911, als het eerste grote fruitbedrijf in Alken. Alleenstaande woning, gelegen in een omhaagde en beboomde tuin. Bakstenen gebouw, de twee rechtertraveeën L-vormig en twee bouwlagen hoog, de twee linkertraveeën één bouwlaag, alle delen onder zadeldak. Verhoogde begane grond; breukstenen plint. Gecementeerde banden en imitatievakwerk in de bovenverdieping van het L-vormige gedeelte, wat het geheel cottage-achtige allures vertrekt. Getoogde en rechthoekige vensters in bakstenen omlijsting. Rechthoekige deur onder metalen latei. Links van het woonhuis, losstaand dienstgebouw: ruim, bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Steenweg

Steenweg (Alken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.