Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Steenweg
Locatie Steenweg 361-363, Alken (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, met merkwaardige schikking: woonhuis met aansluitende inrijpoort, aan de linkerzijde geflankeerd door de dwarsschuur aan de straatzijde; de overige dienstgebouwen liggen rondom het erf, achter deze vleugel; één gedeelte, thans nummer 363, werd als tweede woning ingericht. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen); bakstenen stoel, verhoogd aan het woonhuis. Het woonhuis van nummer 361 is aan straatzijde voorzien van twee bolkozijnen, voorheen beluikt, en gekoppeld aan een gebintstijl; inrijpoort onder verhoogd dakschild. Recente vensters in nummer 363. Onder de dakrand bevindt zich een houten kapelletje. Allerlei aanbouwsels tegen de achtergevels, onder meer tegen die van de schuur, in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. In de zuidhoek van het erf, bakstenen varkensstal, voorzien van halfdeuren.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Steenweg

Steenweg (Alken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.