erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
31727
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31727

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, of deel van een groter geheel, uit tweede helft 19de eeuw, thans volledig als woonhuis ingericht. Vijf traveeën onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen; zeer lage, bakstenen stoel; gepikte plint. De twee linkervensters en de woonhuisdeur schijnen oorspronkelijk, het rechtervenster is waarschijnlijk toegevoegd; voormalige staldeur met aangekoppeld, klein venster. Achtergevel met twee kleine vensters en de venster van de opkamer in de rechterhoek. Zijgevels met kunstleien beschieting. Waterput vóór de hoeve.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :

Aanvullende informatie

Anno 2017 wordt vastgesteld dat volgende wijzigingen in functie van het moderne comfort zijn aangebracht aan de woning: de Vlaamse pannen op het dak zijn door mechanische pannen vervangen, de kunstleien beschieting van de zijgevels is vervangen door beplanking, het buitenschrijnwerk van deuren en vensters is vernieuwd.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31727 (Geraadpleegd op )