Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Wolfstraat
Locatie Wolfstraat 6, Alken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Alken (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Alken (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, of deel van een groter geheel, uit tweede helft 19de eeuw, thans volledig als woonhuis ingericht. Vijf traveeën onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen; zeer lage, bakstenen stoel; gepikte plint. De twee linkervensters en de woonhuisdeur schijnen oorspronkelijk, het rechtervenster is waarschijnlijk toegevoegd; voormalige staldeur met aangekoppeld, klein venster. Achtergevel met twee kleine vensters en de venster van de opkamer in de rechterhoek. Zijgevels met kunstleien beschieting. Waterput vóór de hoeve.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Aanvullende informatie

Anno 2017 wordt vastgesteld dat volgende wijzigingen in functie van het moderne comfort zijn aangebracht aan de woning: de Vlaamse pannen op het dak zijn door mechanische pannen vervangen, de kunstleien beschieting van de zijgevels is vervangen door beplanking, het buitenschrijnwerk van deuren en vensters is vernieuwd.

Auteur niet publiek (27-10-2017 )

Relaties

maakt deel uit van Alken

Alken (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.