erfgoedobject

Smeedijzeren kruis

bouwkundig element
ID
31743
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31743

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Smeedijzeren kruis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Smeedijzeren kruis
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Bommershoven
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Alfonsstraat. Smeedijzeren kruis op kalkstenen sokkel met gotisch opschrift, thans vrijwel onleesbaar. Volgens J. Frère fungeerde het als basis voor de galg, die zich op de Pullenberg bevond, vlakbij de Romeinse heirbaan (Oude Kassei). De plaats werd aangeduid door een thans verdwenen, eeuwenoude lindeboom. In de jaren 1920 bevonden zich aan de voet van de boom nog twee dergelijke sokkels. Volgens de familie Naveau de Marteau werd het kruis in 1924 gemaakt in opdracht van de moeder als dank voor een genezing. De hardstenen voet zou afkomstig uit La Reid (Wallonië) en dateren uit de 17de eeuw; het was een gedenksteen voor een verongelukt lid van de familie de Naveau, dat in de jaren '20 werd overgebracht naar Bommershoven.

 • BALDEWIJNS C. e.a., Veldkruisen in het kanton Borgloon, Borlgoon, 1994, p. 14-15.
 • FRERE J., De lindboom van Bommershoven, in Limburg, 33, 1954, p. 236.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern Bommershoven

 • Is deel van
  Moerenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Smeedijzeren kruis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31743 (Geraadpleegd op )