Smeedijzeren kruis

Gemeente Borgloon

is beschermd als monument Smeedijzeren kruis

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Dorpskern Bommershoven

Typologiewegkruisen
Datering17de eeuw, interbellum

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Alfonsstraat. Smeedijzeren kruis op kalkstenen sokkel met gotisch opschrift, thans vrijwel onleesbaar. Volgens J. Frère fungeerde het als basis voor de galg, die zich op de Pullenberg bevond, vlakbij de Romeinse heirbaan (Oude Kassei). De plaats werd aangeduid door een thans verdwenen, eeuwenoude lindeboom. In de jaren 1920 bevonden zich aan de voet van de boom nog twee dergelijke sokkels. Volgens de familie Naveau de Marteau werd het kruis in 1924 gemaakt in opdracht van de moeder als dank voor een genezing. De hardstenen voet zou afkomstig uit La Reid (Wallonië) en dateren uit de 17de eeuw; het was een gedenksteen voor een verongelukt lid van de familie de Naveau, dat in de jaren '20 werd overgebracht naar Bommershoven.

• BALDEWIJNS C. e.a., Veldkruisen in het kanton Borgloon, Borlgoon, 1994, p. 14-15.
  • FRERE J., De lindboom van Bommershoven, in Limburg, 33, 1954, p. 236.