erfgoedobject

Neotraditionele kapel

bouwkundig element
ID
31746
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31746

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neotraditionele kapel
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Neotraditionele kapel
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Bommershoven
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De neotraditionele kapel, gelegen aan het kruispunt van de Moerenstraat met de Bommershovenstraat en de Oude Kassei, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw opgetrokken in opdracht van de familie Naveau de Marteau, eigenaars van het kasteel van Bommershoven.

Historiek

Tot het kasteeldomein van Bommershoven kan in ruime zin ook het terrein met weiland en boomgaarden ten oosten van de Alfonsstraat worden gerekend, rond een veldweg die uiteindelijk uitmondt in de Oude Kassei. In deze omgeving liet de familie Naveau de Marteau verschillende markeringspunten aanbrengen, als typisch 19de- en vroeg-20ste-eeuwse, half feodale uitvloeisels van de dorpsontwikkeling onder impuls van een imposant buitengoed. Ter hoogte van het kruispunt van de Moerenstraat met de Bommershovenstraat, een 19de- tot 20ste-eeuwse ontwikkelingskern, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw een neotraditioneel kapelletje opgetrokken.

Beschrijving

De kapel is een rechthoekig gebouwtje van één travee, met driezijdige sluiting, opgetrokken in baksteen met mergelstenen banden op een silexplint en onder een zadeldak met een dakruiter waarop een smeedijzeren kruis. De voorgevel omvat een rondboogdeur in een geprofileerde, mergelstenen druiplijst op consoles. Boven de deur prijken drie hardstenen gevelstenen met centraal tweemaal het wapen Naveau en jaartal 1902, de cijfers links en rechts vormen samen 1924. Aan elke langse zijde is een rondboogvormig tweelicht voorzien. Het gebouw is vanop de straat bereikbaar via een gekasseid pad.

 • Beschermingsdossier DL002294, Aspecten van Bommershoven (J. Gyselinck, 2003, digitaal dossier).
 • PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Provincie Limburg. Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Turnhout, 108-109.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; Gyselinck, Jozef
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern Bommershoven

 • Is deel van
  Moerenstraat

 • Omvat
  Paardenkastanje als kapelboom


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neotraditionele kapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31746 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.