Teksten van Neotraditionele kapel

Neotraditionele kapel ()

De neotraditionele kapel, gelegen aan het kruispunt van de Moerenstraat met de Bommershovenstraat en de Oude Kassei, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw opgetrokken in opdracht van de familie Naveau de Marteau, eigenaars van het kasteel van Bommershoven.

Historiek

Tot het kasteeldomein van Bommershoven kan in ruime zin ook het terrein met weiland en boomgaarden ten oosten van de Alfonsstraat worden gerekend, rond een veldweg die uiteindelijk uitmondt in de Oude Kassei. In deze omgeving liet de familie Naveau de Marteau verschillende markeringspunten aanbrengen, als typisch 19de- en vroeg-20ste-eeuwse, half feodale uitvloeisels van de dorpsontwikkeling onder impuls van een imposant buitengoed. Ter hoogte van het kruispunt van de Moerenstraat met de Bommershovenstraat, een 19de- tot 20ste-eeuwse ontwikkelingskern, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw een neotraditioneel kapelletje opgetrokken.

Beschrijving

De kapel is een rechthoekig gebouwtje van één travee, met driezijdige sluiting, opgetrokken in baksteen met mergelstenen banden op een silexplint en onder een zadeldak met een dakruiter waarop een smeedijzeren kruis. De voorgevel omvat een rondboogdeur in een geprofileerde, mergelstenen druiplijst op consoles. Boven de deur prijken drie hardstenen gevelstenen met centraal tweemaal het wapen Naveau en jaartal 1902, de cijfers links en rechts vormen samen 1924. Aan elke langse zijde is een rondboogvormig tweelicht voorzien. Het gebouw is vanop de straat bereikbaar via een gekasseid pad.

• Beschermingsdossier DL002294, Aspecten van Bommershoven (J. Gyselinck, 2003, digitaal dossier).
  • PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur. Provincie Limburg. Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Turnhout, 108-109.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda; Gyselinck, Jozef

Kleine kapel ()

Kleine kapel, gelegen bij de overgang naar de Oude Kassei en gebouwd door de familie Naveau de Marteau in het eerste kwart van de 20ste eeuw, in neotraditionele stijl. Rechthoekig gebouw van één travee met driezijdige sluiting; zadeldak met dakruiter waarop smeedijzeren kruis; bakstenen gevels met silexplint en mergelstenen banden. Rondboogvormig tweelicht aan elke langse zijde. Rondboogdeur in geprofileerde, mergelstenen druiplijst op consoles. Boven de deur drie hardstenen gevelstenen met centraal tweemaal het wapen Naveau en jaartal 1902; de cijfers links en rechts vormen samen 1924.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda