Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Bommershoven
Straat Tongersesteenweg
Locatie Tongersesteenweg 379, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve. In de Atlas van de Buurtwegen (1844) afgebeeld als een langgestrekte hoeve. Thans gesloten complex van bakstenen gebouwen onder zadeldaken rond een een deels gekasseid erf, uit tweede helft 19de eeuw met latere aanpassingen.

Inrijpoort onder schilddakje; getoogde poort in bakstenen omlijsting. Gevelsteen J.GUFFENS/S.WALMACH/1874. Rechts, een tweede poort die rechtstreeks toegang geeft tot de schuur. In de oostelijke vleugel, woongedeelte uit tweede helft 19de eeuw, met getoogde muuropeningen; ordonnantie deels gewijzigd. De stal in de noordvleugel en de schuur in de westvleugel waren oorspronkelijk in vakwerk, maar werden rond midden 20ste eeuw vervangen door nieuwe bakstenen gebouwen.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Tongersesteenweg (Bommershoven)

Tongersesteenweg (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.