erfgoedobject

Stadshoeve

bouwkundig element
ID
31756
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31756

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadshoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • is aangeduid als beschermd monument Stadshoeve
    Deze bescherming is geldig sinds 08-03-1995

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gevelwand Abeelplein en Graethemstraat: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 08-03-1995

Beschrijving

De stadshoeve, gelegen aan de kruising van het Abeelplein met de Graethemstraat, vormt een U-vormig complex van een neoclassicistisch herenhuis met schuur en stalling. De gebouwen dateren uit het midden van de 19de eeuw.

De voormalige stadshoeve werd in het midden van de 19de eeuw in een neoclassicistisch getinte stijl opgetrokken. Het herenhuis telt vijf traveeën en oorspronkelijk twee, thans drie bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen. De bakstenen lijstgevel staat op een kalkstenen plint met keldergaten. De rechthoekige vensters zijn voorzien van kalkstenen lateien en lekdrempels op de eerste en tweede bouwlaag, en van gecementeerde en beschilderde lateien op de derde bouwlaag. De vensters van de benedenverdieping waren oorspronkelijk beluikt. De rechthoekige deur is gevat in een kalkstenen omlijsting op neuten en beschikt nog over het oorspronkelijk houtwerk met gietijzeren versiering. In de eerste travee is een rechthoekige poort ingewerkt onder een zware geprofileerde houten latei op kalkstenen posten die zijn uitgewerkt als pilasters. De gevel is afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen.

De achterliggende dienstgebouwen met schuur en stalling vormen met de voorbouw een U-vormig geheel met smal ingesloten erf. Ze getuigen van de toenemende fruitteelt-industrie in de 19de eeuw.


Bron     : Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten (S.N., 1995)
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 1995


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadshoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31756 (Geraadpleegd op 23-06-2021)