Stadshoeve ()

Herenhuis van vijf traveeën en oorspronkelijk twee, thans drie bouwlagen onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel op kalkstenen plint met keldergaten. Houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters met kalkstenen lateien en lekdrempels op de eerste en tweede bouwlaag; op de derde bouwlaag, rechthoekige vensters met gecementeerde en beschilderde lateien. Voorheen beluikte benedenvensters. Rechthoekige deur in kalkstenen omlijsting op neuten; oorspronkelijk houtwerk met gietijzeren versiering.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda

Stadshoeve ()

De stadshoeve, gelegen aan de kruising van het Abeelplein met de Graethemstraat, vormt een U-vormig complex van een neoclassicistisch herenhuis met schuur en stalling. De gebouwen dateren uit het midden van de 19de eeuw.

De voormalige stadshoeve werd in het midden van de 19de eeuw in een neoclassicistisch getinte stijl opgetrokken. Het herenhuis telt vijf traveeën en oorspronkelijk twee, thans drie bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen. De bakstenen lijstgevel staat op een kalkstenen plint met keldergaten. De rechthoekige vensters zijn voorzien van kalkstenen lateien en lekdrempels op de eerste en tweede bouwlaag, en van gecementeerde en beschilderde lateien op de derde bouwlaag. De vensters van de benedenverdieping waren oorspronkelijk beluikt. De rechthoekige deur is gevat in een kalkstenen omlijsting op neuten en beschikt nog over het oorspronkelijk houtwerk met gietijzeren versiering. In de eerste travee is een rechthoekige poort ingewerkt onder een zware geprofileerde houten latei op kalkstenen posten die zijn uitgewerkt als pilasters. De gevel is afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen.

De achterliggende dienstgebouwen met schuur en stalling vormen met de voorbouw een U-vormig geheel met smal ingesloten erf. Ze getuigen van de toenemende fruitteelt-industrie in de 19de eeuw.

Bron: Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten (S.N., 1995)