Teksten van Afspanning Café Victoria

Afspanning Café Victoria ()

Het burgerhuis, gelegen aan het Abeelplein, dateert in de kern uit het laatste kwart van de 18de eeuw, de gevelcementering werd aangebracht in de tweede helft van de 19de eeuw. Het gebouw fungeerde aanvankelijk als afspanning.

Het burgerhuis fungeerde als afspanning "F. Priemen-Petry. Café Victoria", zoals het opschrift in de puilijst vermeldt. Het gebouw werd in het laatste kwart van de 18de eeuw opgetrokken en aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw, met toevoeging van de derde bouwlaag en van de gevelcementering. Het classicistisch breedhuis telt drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een zadeldak met mechanische pannen. De gecementeerde, bakstenen lijstgevel met kalkstenen plint met keldergaten staat op een verhoogde begane grond. De gevel is opengewerkt met getoogde vensters in een kalkstenen omlijsting met een trapezoïdale sluitsteen uit de tweede helft van de 18de eeuw. Op het moment van bescherming waren de vensters nog voorzien van het origineel houtwerk en was een getoogde deur behouden, die vermoedelijk in de 19de eeuw werd toegevoegd tussen de eerste en tweede travee. Een grote kalkstenen rondboogpoort in de rechtse travee is gevat in een rechthoekige, geblokte omlijsting met geprofileerde druiplijst. De bovenverdieping is voorzien van halfronde vensters en afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen. De achtergevel gaat schuil achter een haakse vleugel.

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1995).

Afspanning café Victoria ()

Voormalig huis "F. Priemen-Petry, café Victoria", zie opschrift in de puilijst. Classicistisch breedhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit laatste kwart 18de eeuw, met aanpassing of toevoeging der derde bouwlaag, en gevelcementering uit tweede helft 19de eeuw. Gecementeerde bakstenen lijstgevel op kalkstenen plint; verhoogde begane grond. Houten kroonlijst op klossen. Getoogde vensters in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen. Halfronde vensters op de bovenverdieping. Getoogde deur, later toegevoegd tussen de eerste en tweede travee. Kalkstenen rondboogpoort in een rechthoekige, geblokte omlijsting met geprofileerde druiplijst. De achtergevel gaat schuil achter een latere aanhorigheid.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda