Semi-gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Boeshoven
Locatie Boeshoven 1, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve rond vierkant erf; reeds op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) afgebeeld als een volledig gesloten geheel. De oudst bewaarde delen gaan terug tot eind 18de - begin 19de eeuw. Tijdens verbouwingen in de 19de en 20ste eeuw is een groot deel van de straatvleugel vervangen door een haag. Het huidige grondplan is dan ook eerder U-vormig. Volledig gecementeerd woongedeelte uit midden 19de eeuw in de zuidvleugel. Thans sterk verhoogde begane grond; kelderverdieping. De vensters hebben een hardstenen latei en lekdrempel; rechthoekige deur met bovenlicht. In de dienstgebouwen in de westelijke en oostelijke vleugel, respectievelijk schuur en stallen, zijn er nog verschillende restanten van muuropeningen in hardstenen omlijstingen. Recentere muuropeningen wijzen op functiewijzigingen.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boeshoven

Boeshoven (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.