erfgoedobject

Semi-gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
31762
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31762

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve rond vierkant erf; reeds op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) afgebeeld als een volledig gesloten geheel. De oudst bewaarde delen gaan terug tot eind 18de - begin 19de eeuw. Tijdens verbouwingen in de 19de en 20ste eeuw is een groot deel van de straatvleugel vervangen door een haag. Het huidige grondplan is dan ook eerder U-vormig. Volledig gecementeerd woongedeelte uit midden 19de eeuw in de zuidvleugel. Thans sterk verhoogde begane grond; kelderverdieping. De vensters hebben een hardstenen latei en lekdrempel; rechthoekige deur met bovenlicht. In de dienstgebouwen in de westelijke en oostelijke vleugel, respectievelijk schuur en stallen, zijn er nog verschillende restanten van muuropeningen in hardstenen omlijstingen. Recentere muuropeningen wijzen op functiewijzigingen.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Semi-gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31762 (Geraadpleegd op 15-06-2021)