Boerenburgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Graethempoort
Locatie Graethempoort 33, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Breedhuis van het enkelhuistype als woonhuis van een oorspronkelijk L-vormige hoeve, zie Ferrariskaart (1771-77). Ordonnantie uit midden 19de eeuw; kern uit eerste helft 17de eeuw. Witgekalkte gevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Oorspronkelijk bevond zich een poort in de twee linkertravee. Houten kroonlijst; gepikte bakstenen plint met resten van silex; hardstenen keldergat. S-vormige ankers en verschillende bouwnaden; resten van natuurstenen banden. Rechthoekige vensters met afgeronde hoeken op de eerste bouwlaag, oorspronkelijk beluikt, en getoogde vensters op de tweede bouwlaag. Rechthoekige deur met hardstenen, in de hoeken afgeronde omlijsting; geprofileerde posten van hergebruikt materiaal. Dienstgebouwen uit tweede helft 19de eeuw.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Graethempoort

Graethempoort (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.