Kapel Onze-Lieve-Heer van de Kouden Steen en Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Kortestraat
Locatie Kortestraat zonder nummer, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Heer van de Kouden Steen en Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Kapel Onze-Lieve-Heer van de Kouden Steen en Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Deze bescherming is geldig sinds 08-03-1995.

Beschrijving

De kapel was eigendom van de plaatselijke rederijkerskamer zogenaamd Die Goudbloeme. Rechthoekige gecementeerde kapel onder zadeldak met dakruitertje, van circa 1850. De naar voren uitstekende dakranden met windborden vormen een portaal vóór de voorgevel; deze is voorzien van een gecementeerde rondboogdeur, waarboven een rondboognis in een houten omlijsting waar zich een gepolychromeerd beeldje (volkskunst) bevond, voorstellende Christus-op-de-Koude Steen; hierboven een houten cartouche met opschrift: HIER VEREERT MEN ON-/ZEN LIEVEN HEER VAN DEN/KOUDEN STEEN/EN ONZE LIEVE VROUW/DER ZEVEN WEEËN. Houten kozijn met diefijzers in de rechter zijgevel. De achtergevel heeft een gecementeerd aandak. Vóór de kapel een gekasseide stoep, afgezoomd met kalkstenen tegels.

Mobilair: gepolychromeerd beeld van Christus-op-de-Koude-Steen, volkskunst (17de eeuw); piëta, geschilderd hout, Meester van de Calvarie van Fize-le-Marsal, laatgotisch (eind 15de - begin 16de eeuw); engel met kelk en boek, gepolychromeeerd hout, laatgotisch (1490-1510); beeld van Sint-Gertrudis, gepolychromeerd hout, laatgotisch (1490-1510).

  • Laat-gotische beeldsnijkunst uit Limburg en Grensland, Sint-Truiden, 1990, nummers 66-68.
  • WATHION J., meegedeelde gegevens.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kortestraat

Kortestraat (Borgloon)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Kapel Onze-Lieve-Heer van de Kouden Steen en Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31776 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.