L-Vormige stadshoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Kortestraat
Locatie Kortestraat 2, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed L-Vormige stadshoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Het woonhuis is een dubbelhuis van vier traveeën aan de Kortestraat en drie aan Klappoel, onder zadeldak (Vlaamse pannen) met schild aan de rechterzijde; uitstekende dakrand op houten daklijstbalkjes. Midden 19de eeuw. Bakstenen gebouw, thans bepleisterd en beschilderd; verhoogde begane grond met kalkstenen keldergaten. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten; fraai, oorspronkelijk houtwerk met spitsbogige roedeverdeling in het bovenlicht.

De dienstgebouwen aan de zijde van Klappoel. Hoog, bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). De enige muuropeningen zijn een korfboogpoort in een kalkstenen omlijsting met sluitstenen, uitspringende imposten en neuten, geflankeerd door twee rechthoekige, kalkstenen deuren met halfrond, bakstenen bovenlicht. Rechterzijgevel met aandak. Hiernaast een lager dienstgebouw van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen), met verankerde, bakstenen korfboogpoort en erboven een getoogd venster in een uitspringende, bakstenen omlijsting.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kortestraat

Kortestraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.