L-Vormige stadshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed L-Vormige stadshoeve

Beschrijving

Het woonhuis is een dubbelhuis van vier traveeën aan de Kortestraat en drie aan Klappoel, onder zadeldak (Vlaamse pannen) met schild aan de rechterzijde; uitstekende dakrand op houten daklijstbalkjes. Midden 19de eeuw. Bakstenen gebouw, thans bepleisterd en beschilderd; verhoogde begane grond met kalkstenen keldergaten. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten; fraai, oorspronkelijk houtwerk met spitsbogige roedeverdeling in het bovenlicht.

De dienstgebouwen aan de zijde van Klappoel. Hoog, bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). De enige muuropeningen zijn een korfboogpoort in een kalkstenen omlijsting met sluitstenen, uitspringende imposten en neuten, geflankeerd door twee rechthoekige, kalkstenen deuren met halfrond, bakstenen bovenlicht. Rechterzijgevel met aandak. Hiernaast een lager dienstgebouw van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen), met verankerde, bakstenen korfboogpoort en erboven een getoogd venster in een uitspringende, bakstenen omlijsting.