Stadshoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Kortestraat
Locatie Kortestraat 9, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadshoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Stadshoeve

Deze bescherming is geldig sinds 08-03-1995.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, afgewolfd aan de rechterzijde. Kern uit de 17de eeuw, zie de tekening van Leloup, gevelordonnantie uit eerste helft 19de eeuw, zie deur, en vensters uit tweede helft 19de eeuw; recent, bakstenen parement. Lijstgevel op beschilderde, gecementeerde plint met vierkante keldergaten; verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters met kalkstenen lekdrempels op de eerste en tweede bouwlagen; rechthoekige zoldervenstertjes. Rechthoekige deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting met neuten en een vernieuwde steektrap. Links aandak met vlechtingen. Rechter zijgevel van vakwerk met bakstenen vullingen. Aanbouwsel aan de linkerzijde, van één travee en twee bouwlagen met een grote poort waarboven een venster.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kortestraat

Kortestraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.