Kanunnikenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Kortestraat
Locatie Kortestraat 8A-B, 10, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kanunnikenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Kanunnikenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 22-04-1993.

Beschrijving

Voormalig kanunnikenhuis, gebouwd door kanunnik F. Segraets in 1671. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op dito plint; verhoogde begane grond. Mergelstenen kordonlijsten boven de bouwlagen. Rechthoekige, beschilderde, natuurstenen gevelsteen boven de deur met wapenschild van de familie Segraets, initialen F (?) en S, en jaartal 1671; Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in een kleine nis in het fronton boven de steen. Smeedijzeren ankers met krullen. Mergelstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles. Rechthoekige vensteropeningen, voormalige kruiskozijnen. Bakstenen zijgevel met venster in kalkstenen omlijsting, en kalkstenen muurbanden en hoekband.

Dienstgebouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit tweede helft 19de eeuw, thans gerestaureerd en ingericht als appartementen. Bakstenen lijstgevel met risaliet in de middentravee. Bolronde bakstenen kroonlijst. Getoogde, voorheen blinde vensters met hardstenen lekdrempels. Rechthoekige poort met kalkstenen, pilastervormige posten en een houten latei. Kalkstenen schamppalen. Aandak aan de linkerzijgevel.

  • BELLEFROID J.-WISSELS R., Borgloon, een wandeling in het gravenstadje, Borgloon, sine dato, 9.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kortestraat

Kortestraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.