erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
31788
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31788

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gevelwand Kroonstraat: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Het burgerhuis, naast het hoekhuis met Nieuwland, werd in de tweede helft van de 19de eeuw opgetrokken en aan het einde van de 19de of begin van de 20ste eeuw voorzien van cementering op de gevel.

Het enkelhuis telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bakstenen lijstgevel is volledig gecementeerd, met een vlakke plint en schijnvoegen over de gehele gevel. De rechthoekige vensters zijn gevat in een gecementeerde omlijsting met neoclassicistische ornamenten, en voorzien van cordonvormende kalkstenen lekdrempels. De steekboogvormige deur is gevat in een hardstenen omlijsting van herbruikt materiaal met neuten, een geprofileerde druiplijst die het beloop volgt, en een trapezoïdale sluitsteen. De bovendorpel dateert van circa 1775. De deur is bereikbaar via een kalkstenen trap. De houten kroonlijst is recent.


Bron     : Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten (GYSELINCK J., 1995).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31788 (Geraadpleegd op )