erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
31789
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31789

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gevelwand Kroonstraat: omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Het imposante burgerhuis, op de hoek met Nieuwland, werd aan het einde van de 18de eeuw opgetrokken in classicistische stijl en in de tweede helft van de 19de eeuw voorzien van neoclassicistische cementering.

Het laatclassicistisch dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De bakstenen lijstgevel is gecementeerd in neoclassicistische stijl en voorzien van een eveneens gecementeerde plint. Naar de oorspronkelijke bouwfase in classicistische stijl wordt verwezen in de gedateerde inscriptie "AO/1797" op de sluitsteen. De rechthoekige vensters zijn gevat in een kalkstenen omlijsting, waarrond een gecementeerde, geriemde omlijsting met sluitsteen werd aangebracht. De vensters van de eerste bouwlaag waren oorspronkelijk beluikt. De rechthoekige deur is gevat in een kalkstenen omlijsting op neuten. De gevel is afgewerkt met een 19de-eeuwse (tweede helft) houten kroonlijst met modillons. De zijgevels zijn voorzien van aandaken, de rechterzijgevel is gecementeerd.

Het perceel is omheind door middel van een bakstenen muur.

 • Onroerend Erfgoed Limburg, DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1995).
 • Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31789 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.