Burgerhuis ()

Het imposante burgerhuis, op de hoek met Nieuwland, werd aan het einde van de 18de eeuw opgetrokken in classicistische stijl en in de tweede helft van de 19de eeuw voorzien van neoclassicistische cementering.

Het laatclassicistisch dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De bakstenen lijstgevel is gecementeerd in neoclassicistische stijl en voorzien van een eveneens gecementeerde plint. Naar de oorspronkelijke bouwfase in classicistische stijl wordt verwezen in de gedateerde inscriptie "AO/1797" op de sluitsteen. De rechthoekige vensters zijn gevat in een kalkstenen omlijsting, waarrond een gecementeerde, geriemde omlijsting met sluitsteen werd aangebracht. De vensters van de eerste bouwlaag waren oorspronkelijk beluikt. De rechthoekige deur is gevat in een kalkstenen omlijsting op neuten. De gevel is afgewerkt met een 19de-eeuwse (tweede helft) houten kroonlijst met modillons. De zijgevels zijn voorzien van aandaken, de rechterzijgevel is gecementeerd.

Het perceel is omheind door middel van een bakstenen muur.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1995).
  • Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/157964 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Laatclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd op de deurlatei AO/1797; neoclassicistische cementering en ornamenten uit tweede helft 19de eeuw. Gecementeerde, bakstenen gevel op gecementeerde plint. Houten 19de-eeuwse (tweede helft) kroonlijst met modillons. Rechthoekige vensters in kalkstenen omlijsting, waarrond een gecementeerde, geriemde omlijsting met sluitsteen; voorheen beluikt op de eerste bouwlaag. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting op neuten. Aandaken en gecementeerde rechter zijgevel.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/31789 (geraadpleegd op ).