erfgoedobject

Afspanning De Kroon

bouwkundig element
ID
31790
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31790

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning De Kroon
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Afspanning De Kroon
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

U-vormig complex, de verschillende vleugels gelegen rondom een kleine binnenplaats, met de open zijde naar de straat en daar afgesloten door een laag muurtje met smeedijzeren hek.

Gebouwen in Maasstijl uit tweede helft 17de eeuw, onder zadeldaken. Bakstenen gevels van twee bouwlagen op een silexplint. Smeedijzeren ankers met krullen. Gecementeerde, mergelstenen banden. De vensters zijn voormalige kruiskozijnen, kalksteen op de eerste bouwlaag, mergelsteen op de tweede. De kalkstenen benedenvensters zijn voorzien van een geprofileerd benedengedeelte, en ontlastingsbogen van twee rollagen en een platte laag. Rechthoekige, vergrote deur in een kalkstenen omlijsting met bovenlicht. De twee haakse vleugels zijn nog voorzien van de oorspronkelijke mergelstenen kroonlijst op consoles. De achtergevel is volledig vernieuwd, het huis werd hier ingekort. Van de dienstgebouwen bleef een stal bewaard, van wit gekalkte baksteen. Bakstenen vensters en rechthoekige deuren in een kalkstenen omlijsting. Zadeldaken met Vlaamse pannen.

In de linker zijgevel bleven sporen bewaard van een vroegere dakhelling, en verschillende ontlastingsbogen van thans gedichte, korfboogvormige muuropeningen.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Afspanning De Kroon [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31790 (Geraadpleegd op )