Afspanning De Kroon

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Kroonstraat
Locatie Kroonstraat 29, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Afspanning De Kroon

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Afspanning De Kroon

Deze bescherming is geldig sinds 22-04-1993.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

U-vormig complex, de verschillende vleugels gelegen rondom een kleine binnenplaats, met de open zijde naar de straat en daar afgesloten door een laag muurtje met smeedijzeren hek.

Gebouwen in Maasstijl uit tweede helft 17de eeuw, onder zadeldaken. Bakstenen gevels van twee bouwlagen op een silexplint. Smeedijzeren ankers met krullen. Gecementeerde, mergelstenen banden. De vensters zijn voormalige kruiskozijnen, kalksteen op de eerste bouwlaag, mergelsteen op de tweede. De kalkstenen benedenvensters zijn voorzien van een geprofileerd benedengedeelte, en ontlastingsbogen van twee rollagen en een platte laag. Rechthoekige, vergrote deur in een kalkstenen omlijsting met bovenlicht. De twee haakse vleugels zijn nog voorzien van de oorspronkelijke mergelstenen kroonlijst op consoles. De achtergevel is volledig vernieuwd, het huis werd hier ingekort. Van de dienstgebouwen bleef een stal bewaard, van wit gekalkte baksteen. Bakstenen vensters en rechthoekige deuren in een kalkstenen omlijsting. Zadeldaken met Vlaamse pannen.

In de linker zijgevel bleven sporen bewaard van een vroegere dakhelling, en verschillende ontlastingsbogen van thans gedichte, korfboogvormige muuropeningen.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Kroonstraat

Kroonstraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.