Kanunnikenhuis ()

Het burgerhuis, gelegen aan de Markt, dat een visuele eenheid vormt met zijn rechterbuur is een voormalig kanunnikenhuis. De laatclassicistische gevelordonnantie dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Historiek

Het laatclassicistisch uitzicht van dit voormalig kanunnikenhuis dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, het gebouw heeft echter een oudere kern. De voorgevel vormde in het begin van de 19de eeuw een eenheid met de voorgevel van het naastgelegen huis, alhoewel het in oorsprong om twee aparte gebouwen gaat, af te leiden van de brandgevel tussen beide. In 1994 werden beide panden gerestaureerd naar ontwerp van R. Vanmuysen (Borgloon).

Beschrijving

Het enkelhuis telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De bakstenen lijstgevel op een hoge, kalkstenen plint met kelderramen staat op een verhoogde begane grond. Bij de restauratie werd de gevel opnieuw gecementeerd en lichtgeel geschilderd. De rechthoekige vensters, gevat in een vlakke, kalkstenen omlijsting, waren voorheen beluikt op de benedenverdieping. De voormalige poortopening, voorzien van een rechthoekige, classicistische omlijsting, wordt ingenomen door een winkelpui. Boven deze rechthoekige poort bevindt zich een rechthoekig bel-etagevenster met hardstenen druiplijst en eenvoudig balkon. De oorspronkelijke, rechthoekige deurvensters waren in de eerste helft van de 20ste eeuw vervangen door een houten erker. De gevel is afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen, die doorloopt bij het aanpalende huis.

Interieur

Het interieur in Lodewijk XVI-stijl is redelijk gaaf bewaard met onder meer een schouwboezem met stucwerk in het salon. Vooraan het gebouw bevindt zich de ronde traphal met een wenteltrap in Lodewijk XVI-stijl met uitgewerkte hoofdbaluster. De beschildering is uitgevoerd in faux-marbre. In het stucwerk vindt met regelmatig de letters "H.M." van Henri Monfort en de datum 1807. In het verlengde van het hoofdgebouw werden in de 19de eeuw een reeks bijgebouwen opgetrokken met stucwerkschouwtjes. In alle ruimtes bleven de originele, eiken parketvloeren behouden.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten (J. GYSELINCK, 1995).
  • Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Kanunnikenhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met huidig laatclassicistisch uitzicht uit eerste helft 19de eeuw, doch waarschijnlijk oudere kern. Bij de restauratie opnieuw gecementeerde en lichtgeel geschilderde bakstenen lijstgevel op hoge, kalkstenen plint; verhoogde begane grond. Houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters in vlakke, kalkstenen omlijsting, voorheen beluikt op de benedenverdieping. Bel-etagevenster met hardstenen druiplijst en eenvoudig balkon ter vervanging van de 20ste-eeuwse (eerste helft) erker. Recente winkelpui in de voormalige poortopening. Samen met nummer 2 in 1994 gerestaureerd naar ontwerp van R. Vanmuysen (Borgloon).

Auteurs:  Schlusmans, Frieda