Het burgerhuis, gelegen aan de Markt, dat een visuele eenheid vormt met zijn linkerbuur is een voormalig kanunnikenhuis. De laatclassicistische gevelordonnantie dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw.
Het laatclassicistisch uitzicht van dit voormalig kanunnikenhuis dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, het gebouw heeft echter een oudere kern. De voorgevel vormde in het begin van de 19de eeuw een eenheid met de voorgevel van het naastgelegen huis, alhoewel het in oorsprong om twee aparte gebouwen gaat, af te leiden van de brandgevel tussen beide. In 1994 werden beide panden gerestaureerd naar ontwerp van R. Vanmuysen (Borgloon).
Het burgerhuis telt vier traveeën en twee bouwlagen onder een steil zadeldak. De bakstenen lijstgevel op een hoge, kalkstenen plint met kelderramen staat op een verhoogde begane grond. Bij de restauratie werd de gevel opnieuw gecementeerd en lichtgeel geschilderd. De rechthoekige vensters, gevat in een licht uitspringende kalkstenen omlijsting, waren voorheen beluikt op de benedenverdieping. De rechthoekige deur is gevat in een kalkstenen omlijsting op neuten en werd na restauratie voorzien van een halfrond bordes. De gevel is afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen, die doorloopt bij het links aanpalende huis. De zijgevels zijn voorzien van aandaken met muurvlechtingen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2014: Kanunnikenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/157914 (geraadpleegd op ).
Laatclassicistisch burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eerste helft 19de eeuw. Gecementeerde en lichtgeel beschilderde bakstenen lijstgevel op hoge, kalkstenen plint; verhoogde begane grond. Houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters in licht uitspringende kalkstenen omlijsting, voorheen beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in kalkstenen omlijsting op neuten; recent bordes. Aandaken met muurvlechtingen. Samen met nummer 1 gerestaureerd in 1994 naar ontwerp van R. Vanmuysen (Borgloon).
Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Schlusmans F. 1999: Kanunnikenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/31793 (geraadpleegd op ).