Burgerhuis in Maasstijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Markt
Locatie Markt 5, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in Maasstijl

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Burgerhuis in Maasstijl

Deze bescherming is geldig sinds 08-03-1995.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gevelwand Abeelplein en Kroonstraat: omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 08-03-1995.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis in Maasstijl, vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder stijl zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd door middel van ankers 16[.]0 (tweede helft 17de eeuw). Beschilderde, bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint; verhoogde begane grond. Beschilderde, waarschijnlijk mergelstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles, waaronder een geprofileerde lijst met parellijst. Aangepaste benedenvensters onder metalen I-balk (eerste helft 20ste eeuw); rechts, resten van een kalkstenen omlijsting met negblokken. Voormalige kruiskozijnen op de tweede bouwlaag, waarvan alleen de kalkstenen omlijstingen (beschilderd) met negblokken bewaard bleven; de kruisen werden in de eerste helft van de 19de eeuw verwijderd. Kleine, rechthoekige zoldervensters in een gelijkaardige omlijsting. Rechthoekige deur in een beschilderde, kalkstenen omlijsting (eerste helft 19de eeuw) met kalkstenen trap.

Interieur: de 17de-eeuwse binnenindeling bleef gaaf bewaard, met onverdeelde ruimte aan straatzijde op de benedenverdieping, met daarachter de spiltrap; op deze verdieping een schouw in Lodewijk XIV-stijl, op de bovenverdieping een renaissanceschouw uit de bouwperiode.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.