erfgoedobject

Burgerhuis in Maasstijl

bouwkundig element
ID
31797
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31797

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis in Maasstijl. Twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 17de eeuw; recente datering 1660 in een kalkstenen gevelsteen in de onderbouw. Bakstenen lijstgevel met kalkstenen banden en een plint van silex. Kalkstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles. Smeedijzeren ankers met krullen. De vensters van de eerste en tweede bouwlaag zijn voormalige kruiskozijnen, waaruit het kruis werd verwijderd; kalkstenen omlijsting met negblokken; ontlastingsbogen van twee rollagen en een platte laag. Kleine, rechthoekige zoldervensters in een kalkstenen omlijsting met negblokken. Aangepaste deur in een hardstenen omlijsting met negblokken; ontlastingsboog zoals hoger beschreven.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in Maasstijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31797 (Geraadpleegd op )