Burgerhuis in Maasstijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Markt
Locatie Markt 10, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in Maasstijl

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Burgerhuis in Maasstijl

Deze bescherming is geldig sinds 22-04-1993.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Enkelhuis in Maasstijl. Twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 17de eeuw; recente datering 1660 in een kalkstenen gevelsteen in de onderbouw. Bakstenen lijstgevel met kalkstenen banden en een plint van silex. Kalkstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles. Smeedijzeren ankers met krullen. De vensters van de eerste en tweede bouwlaag zijn voormalige kruiskozijnen, waaruit het kruis werd verwijderd; kalkstenen omlijsting met negblokken; ontlastingsbogen van twee rollagen en een platte laag. Kleine, rechthoekige zoldervensters in een kalkstenen omlijsting met negblokken. Aangepaste deur in een hardstenen omlijsting met negblokken; ontlastingsboog zoals hoger beschreven.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.