Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Markt
Locatie Markt 14, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 22-04-1993.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). De kern dateert waarschijnlijk uit de 17de eeuw, de classicistische ordonnantie van 1769, zie datering op de tussendorpel van de deur. Bakstenen lijstgevel op een silexplint in de linker travee, kalksteen in de twee rechter traveeën. Houten kroonlijst op klossen. Mergelstenen gevelsteen met kruis, rechts boven de deur, mogelijk een verwijzing naar het kruisherenklooster van Kerniel. Steekboogvensters in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen; de twee rechter benedenvensters zijn omgevormd tot winkelpui onder metalen I-balk uit eerste helft 20ste eeuw. De zoldervensters hebben mergelstenen omlijstingen. Steekboogdeur, zie vensters, met neuten en kalkstenen tussendorpel met hogervermelde datering. Zijgevels met aandak en muurvlechtingen.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.