erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
31799
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31799

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). De kern dateert waarschijnlijk uit de 17de eeuw, de classicistische ordonnantie van 1769, zie datering op de tussendorpel van de deur. Bakstenen lijstgevel op een silexplint in de linker travee, kalksteen in de twee rechter traveeën. Houten kroonlijst op klossen. Mergelstenen gevelsteen met kruis, rechts boven de deur, mogelijk een verwijzing naar het kruisherenklooster van Kerniel. Steekboogvensters in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen; de twee rechter benedenvensters zijn omgevormd tot winkelpui onder metalen I-balk uit eerste helft 20ste eeuw. De zoldervensters hebben mergelstenen omlijstingen. Steekboogdeur, zie vensters, met neuten en kalkstenen tussendorpel met hogervermelde datering. Zijgevels met aandak en muurvlechtingen.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31799 (Geraadpleegd op )