erfgoedobject

Kapelanie

bouwkundig element
ID
31807
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31807

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan het einde van Paddonck, waar deze op het koor van de Sint-Odulphuskerk uitloopt. De kapelanie bestaat uit twee tegenover elkaar gelegen gebouwen (nok loodrecht op de straat), gelegen aan een binnenplaats, die met een muur en een gietijzeren hek van de straat is afgesloten. Enkelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. Bakstenen gebouw op een hardstenen plint. Natuurstenen hoekstenen aan de rechterzijde duiden mogelijk op een oudere kern. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels, oorspronkelijk beluikt op de eerste bouwlaag. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten. Houten kroonlijst op modillons. Rechter zijgevel met kunstleien beschieting. Tegen de voorgevel, dienstgebouw van één bouwlaag onder tentdak.

Dienstgebouw, zie hoofdgebouw, met sterk aangepaste muuropeningen.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Erf en tuin van de kapelanie

  • Is deel van
    Padonck


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapelanie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31807 (Geraadpleegd op )