Stroopfabriek Wijnants

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stroopfabriek Wijnants

Beschrijving

In 1878 koopt Guillaume Wijnants, zoon van een fruitkoopman, gronden aan in de Stationsstraat om er in 1879/1880 zijn eerste stroopfabriek te bouwen, reeds snel vervangen door de huidige gebouwen. In 1898 wordt een stoommachine, en in 1899 een stoomgenerator in gebruik genomen. In 1901 wordt het oorspronkelijke magazijn afgebroken en vervangen door silo's van baksteen. In 1907 wordt een magazijn gebouwd, en in 1910-1911 een stoomketel geplaatst. In 1912 wordt het bureau gebouwd. In 1916 wordt het magazijn vergroot. De stenen schoorsteen bestaat reeds in 1927. In 1939 wordt de fabriek nogmaals vergroot. In 1952-1953 versmelt het bedrijf met één tak van de fabriek Lowette van Bommershoven; de naam verandert in Firma Wijnants-Lowette. In 1950 werken er 18 arbeiders. In het begin van de jaren 1960 wordt het bedrijf stopgezet; de gemeente Borgloon koopt de gebouwen aan voor haar Technische Dienst; de gebouwen worden gedeeltelijk aangepast. In 1982 wordt de schoorsteen gesloopt.