Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 40, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).
  • Inventarisatie tuinen en parken in Limburg. Deel 3. (geografische inventarisatie: 2001 - 2007).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Bij het dienstgebouw aanleunend burgerhuis, oorspronkelijk woonhuis van de vermelde melkerij, uit eind 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Sterk verhoogde begane grond; natuurstenen plint. Gevelornamentiek door afwisseling van rode en gele baksteen; pilasters en fries met dropmotief; middenrisaliet met rundskop als gevelsteen en bekroond door een dakvenster in puntvormige gevelverhoging. Getoogde vensters van baksteen met hardstenen sluitsteen; gietijzeren balkon op de tweede bouwlaag van de middelste travee. Getoogde vleugeldeur in recente hardstenen omlijsting.

De voortuin hoort bij een burgershuis met achterliggende schuur is aan de straat en op de rechterperceelsgrens afgezet met een lage bakstenen muur met ezelsrug die vermoedelijk eertijds een hek bezat, zoals het poorthek links naar de bijgebouwen. De vierkante poortpijlers zijn van blauwe hardsteen met een gestileerde bekroning. Het hek en de poort zijn van bandijzer met klinknagels. De beplanting is recenter.

  • DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.