erfgoedobject

Villa in eclectische stijl met tuin

bouwkundig element
ID
31834
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31834

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ommuurde tuin met art nouveau-invloed in het hek, bij een in 1908 geregistreerde villa.

Alleenstaande villa in eclectische stijl met art-nouveau-inslag van drie traveëen en twee bouwlagen. De vernieuwde villa werd kadastraal geregistreerd in 1908. Het bakstenen gebouw op breukstenen plint en met een leien schilddak, heeft een overhoeks geplaatst torentje met initialen J.G. in het bekronend ijzeren vaantje en een hoefijzervormig venster in de voorgevel. De vensters zijn afgewerkt met baksteen in contrasterende kleuren.

De villa ligt in een ommuurde tuin met tuinpoortje. Ter hoogte van de voorgevel is de bakstenen muur vervangen door een bakstenen voet met tuinhek en poortje. Het is vervaardigd van smeedijzer en geklinknageld bandijzer, ook met art-nouveau-inslag: de stijlen lopen uit op een krul en in de decoratie tussen de vierkante regels overheersen eveneens de krullen.

  • DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa in eclectische stijl met tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31834 (Geraadpleegd op )