Boerenburgerhuis

Gemeente Borgloon

• Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

is beschermd als monument Boerenburgerhuis

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Boerenburgerhuis: omgeving

Beschrijving

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (dakbedekking niet zichtbaar), uit midden 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel op hardstenen plint met keldervensters. Houten kroonlijst op klossen, waaronder steigergaten. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en dito lekdrempels; kordon vormende lekdrempels op de tweede en derde bouwlaag. De twee linkse traveeën van de eerste bouwlaag zijn verbouwd tot winkelpui; oorspronkelijk beluikte benedenvensters. Rechthoekige vleugeldeur met oorspronkelijk houtwerk in hardstenen omlijsting op neuten; bovenlicht met smeedijzer roedeverdeling. Rechthoekige poort met kalkstenen pilasters als posten en geprofileerd houten entablement.