Eclectisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Wellenstraat
Locatie Wellenstraat 35, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eclectisch herenhuis, gebouwd in 1890, zie datering op een gevelsteen onder kroonlijst, boven de middentravee. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking, aan de voorzijde uitgebouwd tot een mansardedak met drie oeils-de-boeuf. Bakstenen gebouw op een gebouchardeerde, hardstenen plint. Bakstenen hoekpilasters; houten kroonlijst op modillons, met eronder een geprofileerde arduinen lijst. Getoogde vensters in bakstenen omlijsting met hardstenen sluit- en hoekstenen; op de bel-etage een rechthoekig balkon met gietijzeren hek en initialen E.P. Getoogde deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting. De twee rechtse vensters zijn omgebouwd tot een winkelpui.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wellenstraat

Wellenstraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.