erfgoedobject

Eclectisch herenhuis

bouwkundig element
ID
31852
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31852

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Eclectisch herenhuis, gebouwd in 1890, zie datering op een gevelsteen onder kroonlijst, boven de middentravee. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder complexe bedaking, aan de voorzijde uitgebouwd tot een mansardedak met drie oeils-de-boeuf. Bakstenen gebouw op een gebouchardeerde, hardstenen plint. Bakstenen hoekpilasters; houten kroonlijst op modillons, met eronder een geprofileerde arduinen lijst. Getoogde vensters in bakstenen omlijsting met hardstenen sluit- en hoekstenen; op de bel-etage een rechthoekig balkon met gietijzeren hek en initialen E.P. Getoogde deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting. De twee rechtse vensters zijn omgebouwd tot een winkelpui.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31852 (Geraadpleegd op 21-06-2021)