Kasteel Bellevue

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Gors-Opleeuw
Straat Belle Vue
Locatie Belle Vue 70, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Bellevue

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Kasteel Bellevue met tuin en ommuring

Deze bescherming is geldig sinds 01-03-2004.

Beschrijving

Klein, alleenstaand herenhuis, gebouwd in 1764 door baron Isidore de Copis, jongere broer van Dieudonné de Copis, heer van Gorsleeuw, die het kasteel van Gorsleeuw bewoonde. Gelegen aan de rand van het Bellevuebos. De huidige voorgevel is de oorspronkelijke tuingevel; de ommuring van deze tuin bestaat nog steeds. In 1830 wordt de Bellevuestraat aangelegd en de ingang verlegd naar zijn huidige positie, met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Witgeschilderd bakstenen gebouw op verhoogde begane grond. Mergelstenen hoekbanden. Middenrisaliet met pseudo-fronton, waarin een dakvenster. Getoogde vensters in mergelstenen omlijsting, de latei in de vorm van een hanenkam, de stijlen met negblokken in regelmatig verband; bel-etagevenster met mergelstenen balustrade. Gelijkaardige deur, voorzien van een bordes en trap. De oorspronkelijke voorgevel, thans achtergevel, is identiek aan de achtergevel; boven het bel-etagevenster bevindt zich een mergelstenen gevelsteen met wapenschild van baron de Copis; naast het dakvenster, twee gevelstenen met jaartal 1764. Tegen de benedenverdieping werd in de tweede helft van de 19de eeuw een bijgebouw onder lessenaarsdak opgetrokken. De zijgevels hebben dezelfde muuropeningen en puntgevelbekroning met dakvenster, doch geen risaliet.

De binnenindeling bleef vrijwel ongewijzigd behouden. Van de interieurelementen rest slechts een schouw met rococostucwerk uit de bouwperiode.

  • Mevr. SMEETS, Meegedeelde gegevens, 1999.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gors-Opleeuw

Gors-Opleeuw (Borgloon)

is gerelateerd aan Tuin van het landhuis Bellevue

Belle Vue 70 (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.