erfgoedobject

Gesloten hoeve Oude Winning

bouwkundig element
ID
31869
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31869

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 18de eeuw met latere verbouwingen. Reeds een gesloten geheel op de Ferrariskaart (1771-77); in de Atlas van de Buurtwegen (1844) vermeld als "Ferme du Baron de Woelmont", naar de kasteelheer van Opleeuw. Witgekalkte bakstenen gebouwen rond een gekasseid erf met centrale mestvaalt. Woongedeelte samen met de toegangspoort in de noordoostelijke vleugel. Zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen); gepikte bakstenen plint. Muuropeningen uit de tweede helft van de 19de eeuw; getoogde benedenvensters met hardstenen lekdrempels; kleine rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempels en dito latei. Rechthoekige deur met hardstenen omlijsting en bovenlicht met hardstenen tussendorpel en latei. In het poortgedeelte resten van vakwerk met bakstenen vullingen.

Aan de overzijde van het erf een monumentale dubbele dwarsschuur van vakwerk met bakstenen vullingen, gedateerd 1810 op de linkse poortlatei. In de beide lagere, laterale vleugels, stallen van baksteen met muuropeningen uit de tweede helft van de 19de eeuw; latere uitbreidingen aan beide buitenzijden.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve Oude Winning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31869 (Geraadpleegd op )