Vormt samen met nummer 40 één gesloten geheel, waarbij nummer 40 waarschijnlijk het voormalige woonhuis was van de hoeve nummer 39, de zogenaamde Kasteelhoeve. Gesloten hoeve uit de 18de eeuw met latere verbouwingen. Reeds een gesloten geheel op de Ferrariskaart (1771-77); in de Atlas van de Buurtwegen (1844) vermeld als "Ferme de Le Capitaine", naar de toenmalige eigenaars (laatste kwart 18de eeuw en eerste helft 19de eeuw), zie grafstenen op het kerkhof van Gors-Opleeuw.
Aan de buitenzijde witgekalkt complex onder zadeldaken (Vlaamse pannen); het dak van het woongedeelte in de voorgevel is afgewolfd. Van de 18de-eeuwse ordonnantie van dit deel rest enkel een rechthoekig houten kozijn aan de buitenkant van de linkse zijgevel en de poort met verankerde, getoogde boog.
Het oudst bewaarde deel rond het erf is de dwarsschuur aan de overzijde; het jaartal 1820 boven de poort verwijst vermoedelijk naar de fase van verstening. Rechts, recentere dienstgedeelten; links, achterbouw van nummer 40, onder andere rechthoekige uitbouw van een neogotische kapel. Rechts van de hoeve een apart gelegen bakhuis in vakwerk met versteende vullingen uit de eerste helft van de 19de eeuw; zadeldak (Vlaamse pannen).
Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)