Monumentaal bakhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Monumentaal bakhuis

• is aangeduid als beschermd monument Monumentaal bakhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Gors-Opleeuw

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Gors-Opleeuw

Beschrijving

Monumentaal bakhuis uit begin 19de eeuw, gerestaureerd in 1988 naar ontwerp van B. de Schaetzen. Witgekalkt bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Gepikte plint; verhoogde begane grond. In de voorgevel een rechthoekig laadvenster in hardstenen omlijsting; in de linkse zijgevel een halfrond bakstenen venster met hardstenen lekdrempel. Vleugeldeur met halfrond bovenlicht waarin houten roeden; rechthoekige hardstenen omlijsting uit midden 18de eeuw, van hergebruikt materiaal; fraai gesculpteerde sluitsteen in régencestijl; geprofileerde posten.

In het witgekalkte interieur twee gepikte bakovens, lampnis en mutsaarden(?) berging. Bakstenen tongewelf; twee trekijzers verankerd in de buitengevel.