erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
31883
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31883

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Gors-Opleeuw
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Gors-Opleeuw
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met dorpscafé, eertijds brouwerij. Jaarsteen 1731 in de zijgevel van het woonhuis; aanpassingen uit 19de en 20ste eeuw. Reeds afgebeeld als semi-gesloten geheel op de Ferrariskaart (1771-77).

Het café-woonhuis is een bakstenen breedhuis van één bouwlaag onder zadeldak; recent parement en ordonnantie aan de straatgevel; S-vormige ankers in de linkse zijgevel; gewijzigde dakhelling. Verhoogde begane grond. Bakstenen rondboogvenster in de linkse zijgevel; getoogde, bakstenen deur in de achtergevel. Kelder met mergelstenen tongewelf uit de 18de eeuw; jongere uitbreiding onder bakstenen overwelving.

Aan de overzijde van het erf met gekasseide oprit een dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen); restanten van vakwerk met bakstenen vullingen; aangebouwde varkensstallen onder lessenaarsdak in vakwerk met bakstenen vullingen. Recentere dienstgebouwen aan de overige zijden van het erf.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern Gors-Opleeuw

 • Is deel van
  Martinusstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31883 (Geraadpleegd op )