erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw-van-La-Salettekapel

bouwkundig element
ID
31884
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31884

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vermoedelijk gebouwd in derde kwart 19de eeuw door baron de Copis van het kasteel van Gorsleeuw, die eigenaar was van het perceel; hij zou naar verluidt in La Salette het beeld gekocht hebben waarvoor de kapel opgericht is. Op de plaats waar de kapel staat, wordt reeds een gebouw aangegeven in de Atlas van de Buurtwegen (1844).

Rechthoekig, neogotisch gebouw van bak- en mergelsteen onder zadeldak. Witgekalkte voorgevel met twee zuiltjes die een gotische spitsboog met archivolt schragen; deur in spiegelboogomlijsting; vierpasraam als bovenlicht. Zij- en achtergevels van baksteen met witgekalkte mergelstenen banden; een kleine steunbeer en twee rechthoekige vensters aan elke zijkant.

Witgekalkt interieur met blinde nissen en tongewelf met cassetten. Tegelvloer met enkele symboliserende ornamenten.

Mobilair: gepolychromeerde houten beeldengroep van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette (midden 19de eeuw).


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Onze-Lieve-Vrouw-van-La-Salettekapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31884 (Geraadpleegd op )