erfgoedobject

Kasteelhoeve

bouwkundig element
ID
31886
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31886

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen. In de Atlas van de Buurtwegen (1844) is alleen de schuur afgebeeld met aanbouwen aan weerszijde. Historisch was er geen woonhuis op het erf. Het huidige woonhuis dateert van 1962.

Dwarsschuur uit laatste kwart 18de eeuw van vakwerk met bakstenen vullingen onder steil zadeldak (Vlaamse pannen). Driebeukig gebouw met aan beide lange zijden een afhang onder lessenaarsdak. Haaks op de schuur een bakstenen stalvleugel uit tweede helft 19de eeuw. Verschillende van de oorspronkelijke rondboogvormige muuropeningen zijn gedicht; twee houten laadvensters; een deel van de stallen werd circa 1973 afgebroken. Recente alleenstaande dienstgebouwen.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel van Opleeuw

  • Is deel van
    Gors-Opleeuw


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteelhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31886 (Geraadpleegd op )