Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Gotem
Straat St.-Truidersteenweg
Locatie St.-Truidersteenweg 247, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Langgestrekte hoeve met boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, van circa 1860. Bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de steenweg); zijgevels met aandaken en muurvlechtingen. Terreinhelling waardoor sterk verhoogde begane grond aan de achterzijde; hardstenen keldergaten. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels, voorheen beluikt. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting op neuten.

Links, lagere aanbouw van één travee onder zadeldak; aandak, vlechtingen en uilengaten. Blinde muuropeningen; aan de erfzijde poort en laadvenster.

Links, dienstgebouw van vakwerk onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit eerste helft 19de eeuw; bakstenen vullingen; waarschijnlijk gewijzigde ordonnantie.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van St.-Truidersteenweg (Gotem)

St.-Truidersteenweg (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.