Herenhuis Les Ramiers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Les Ramiers

Beschrijving

Zogenaamd "Les Ramiers", herenhuis uit het midden en laatste kwart 19de eeuw. Het oudste deel staat afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (1844) met rechts in het verlengde een aanbouw die in het laatste kwart van de 19de eeuw vervangen werd door de huidige uitbreiding. Beboomde voortuin, deels afgesloten door een ijzeren hek.

Het hoofdgebouw is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gecementeerde plint. Bakstenen lijstgevel met houten kroonlijst op voluutvormige consoles die met een horizontale lijst verbonden zijn. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en onderdorpels, voorheen beluikt op de eerste bouwlaag. Rechthoekige vleugeldeur in hardstenen omlijsting op neuten; oorspronkelijk houtwerk; bovenlicht met overhoekse roedeverdeling; verankerde latei.

Rechts bakstenen uitbreiding met van links naar rechts poorttravee, deels ingebouwde toren onder tentdak en één lagere travee. Gevarieerde, voornamelijk getoogde muuropeningen. Links, een laag aanbouwsel onder zadeldak.