Herenhuis Les Ramiers

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Gotem
Straat St.-Truidersteenweg
Locatie St.-Truidersteenweg 260, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Les Ramiers

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Typologiehekken, herenhuizen
Datering19de eeuw

Beschrijving

Zogenaamd "Les Ramiers", herenhuis uit het midden en laatste kwart 19de eeuw. Het oudste deel staat afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (1844) met rechts in het verlengde een aanbouw die in het laatste kwart van de 19de eeuw vervangen werd door de huidige uitbreiding. Beboomde voortuin, deels afgesloten door een ijzeren hek.

Het hoofdgebouw is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gecementeerde plint. Bakstenen lijstgevel met houten kroonlijst op voluutvormige consoles die met een horizontale lijst verbonden zijn. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en onderdorpels, voorheen beluikt op de eerste bouwlaag. Rechthoekige vleugeldeur in hardstenen omlijsting op neuten; oorspronkelijk houtwerk; bovenlicht met overhoekse roedeverdeling; verankerde latei.

Rechts bakstenen uitbreiding met van links naar rechts poorttravee, deels ingebouwde toren onder tentdak en één lagere travee. Gevarieerde, voornamelijk getoogde muuropeningen. Links, een laag aanbouwsel onder zadeldak.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van St.-Truidersteenweg (Gotem)

St.-Truidersteenweg (Borgloon)

is gerelateerd aan Voortuin van het herenhuis Les Ramiers

St.-Truidersteenweg 260 (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.