Restant van gesloten hoeve

Beschrijving

Inrijpoort en stallen, restant van een voormalige gesloten hoeve; afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als Ferme Copis, naar de toenmalige eigenaar.

Bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), schildvormig uitlopend aan de zuidzijde. Eind 18de eeuw of begin 19de eeuw, maar met oudere kern (silexplint). Onder het linker gedeelte van de straatgevel, silexplint; houten kozijn met luik. Rechts, recente kleine muuropeningen. Verankerde rondboogpoort in kalkstenen omlijsting met negblokken. Aan de erfzijde, rechthoekige muuropeningen in vlakke hardstenen omlijsting. In de rechter travee, venster van een opkamer met hardstenen latei en lekdrempel (circa 1860); eronder toegangsdeur naar twee kelders van mergelsteen onder gestrekt tongewelf, uit de 18de eeuw. Rechthoekige poort onder houten latei.