Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Groot-Loon
Straat Tongersesteenweg
Locatie Tongersesteenweg 210, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw. Het erf is aan straatzijde door een ijzeren hek tussen de twee stallen afgesloten. Boerenburgerhuis aan straatzijde, en dienstgebouwen gegroepeerd rondom het erf aan de rechterzijde van het woonhuis. Boerenburgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw met lijstgevel op verhoogde begane grond; recente plint. Getoogde, bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels. Dito deur met steektrapje. Aanbouwsels onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel. Bakstenen stal aansluitend en in het verlengde van het woonhuis. Tweede stal, nok loodrecht op de straat; de erfzijdegevel behield zijn stijl- en regelwerk, met bakstenen vullingen. Recent versteende dwarsschuur achteraan het erf; het houten kozijn van de schuurpoort bleef bewaard.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Groot-Loon

Groot-Loon (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.