Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Hoepertingen
Straat Bartholijnsstraat
Locatie Bartholijnsstraat 9, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Kleine, langgestrekte hoeve uit de eerste helft van de 19de of einde van de 18de eeuw, later voorzien van een haaks aanbouwsel tegen de zijgevel aan straatzijde, en een losstaand dienstgebouw.

Vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte, beraapte vullingen. Drie beluikte bolkozijnen en twee kleine zoldervensters; de oorspronkelijke ordonnantie werd gewijzigd, aangezien de woonhuisdeur zich thans in de recentere, haakse aanbouw bevindt. Kleine, beluikte houten kozijnen in de achtergevel. Het aanbouwsel onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen), dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw en is aan straatzijde voorzien van drie getraliede, houten kozijnen. Tegenover het woonhuis, kleine, bakstenen varkensstal onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit eind 19de eeuw, voorzien van gekoppelde deurtjes onder houten latei. Waterput vóór het woonhuis.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bartholijnsstraat

Bartholijnsstraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.