Villa 't Daelhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Hoepertingen
Straat Bergstraat
Locatie Bergstraat 26, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa 't Daelhof

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaand gebouw van 1923 (datering in de windwijzer), gelegen in een tuin met recente ommuring. L-vormig met in de oksel een vierkante toren, een halve bouwlaag hoger dan de rest van het gebouw. Wolfsdaken (kunstleien) en een hoog schilddak voor de toren, met nokvorst en windwijzer. Baksteenbouw met banden van witte en blauwe geglazuurde baksteen. Onder de uitstekende, op kraagstukken opgevangen dakrand van de toren, drie panelen van geglazuurde tegels met de huisnaam en een maaiscène. Rondboogvormige muuropeningen op de benedenverdieping, getoogde op de bovenverdieping, de booglijst afgewerkt met hardsteen en geglazuurde baksteen. In de hoek tussen de toren en het achteruitspringend gedeelte, een overdekte veranda. Bewaard houtwerk met art-nouveaureminiscenties.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bergstraat

Bergstraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.