Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Hoepertingen
Straat Daalstraat
Locatie Daalstraat 35, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit de 18de eeuw, als dusdanig aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844) en op de Ferrariskaart (1771-1777). Het woonhuis bevindt zich aan de straatzijde, de stallen en mogelijk voorheen ook de schuur in het linkse gedeelte. Eén bouwlaag onder steil, mank zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); het stalgedeelte heeft een lagere nokhoogte; hier werd een schob tegen de voorgevel aangebouwd. Gecementeerd stijl- en regelwerk; versteende zijgevel aan straatzijde. Opkamer in de eerste rechtse travee. Muuropeningen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Traditionele indeling met de woonkeuken en opkamer naast elkaar, rechts van de ingang, en met een gemeenschappelijke schoorsteen tussen beide.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Daalstraat

Daalstraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.