erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
31922
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31922

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit de 18de eeuw, als dusdanig aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844) en op de Ferrariskaart (1771-1777). Het woonhuis bevindt zich aan de straatzijde, de stallen en mogelijk voorheen ook de schuur in het linkse gedeelte. Eén bouwlaag onder steil, mank zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); het stalgedeelte heeft een lagere nokhoogte; hier werd een schob tegen de voorgevel aangebouwd. Gecementeerd stijl- en regelwerk; versteende zijgevel aan straatzijde. Opkamer in de eerste rechtse travee. Muuropeningen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Traditionele indeling met de woonkeuken en opkamer naast elkaar, rechts van de ingang, en met een gemeenschappelijke schoorsteen tussen beide.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31922 (Geraadpleegd op )