Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Hoepertingen
Straat Hoepertingenstraat
Locatie Hoepertingenstraat 7, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve, op de Ferrariskaart (1771-77) opgetekend als een langgestrekt gebouw aan de straat, met erachter de hovingen. In de eerste helft van de 19de eeuw ontwikkelt het zich tot een U-vormig complex, met de open zijde van het erf naar de Vedastusstraat toe, zie Atlas van de Buurtwegen (1844). De oude (17de-eeuwse?) kern van het gebouw blijkt uit de smeedijzeren, S-vormige muurankers. Het huidige woonhuis dateert uit het eerste kwart van de 19de eeuw. De dienstgebouwen werden vervangen door de huidige uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

Boerenburgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond met gecementeerde plint en hardstenen keldergaten. Rechthoekige vensters in een vlakke, hardstenen omlijsting, voorheen beluikt. Rechthoekige deur in een vlakke, hardstenen omlijsting op neuten. In de achtergevel, vensters onder houten latei. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Het links aansluitende poortgebouw is recenter (tweede helft 19de eeuw). Bakstenen gebouw onder zadeldak, voorzien van een rondboogpoort in een hardstenen omlijsting met negblokken. Twee bakstenen, rondboogvormige laadvensters met hardstenen aanzet- en sluitstenen; twee getoogde stalvensters.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoepertingenstraat

Hoepertingenstraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.