Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Hoepertingen
Straat Hoepertingenstraat
Locatie Hoepertingenstraat 21, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Sterk gewijzigde hoeve, waarvan de oude kern gevormd wordt door het woonhuis, nok loodrecht op de straat, en het aansluitende poortgebouw en dwarsschuur. Deze gebouwen staan aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844); zij vervangen een ouder, L-vormig gebouw op deze plaats (Ferrariskaart, 1771-77). Oorspronkelijk waren alle gebouwen van vakwerk, thans alleen het oude woonhuis en het waarschijnlijk in de tweede helft van de 19de eeuw toegevoegde woongedeelte. Deze gedeelten zijn gecementeerd. Het rechtse gedeelte, inrijpoort en dwarsschuur, zijn versteend. Inrijpoort in een rechthoekige, houten omlijsting.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoepertingenstraat

Hoepertingenstraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.