Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Hoepertingen
Straat Hoepertingenstraat
Locatie Hoepertingenstraat 24, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Rest van een langgestrekte hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw, nok loodrecht op de Hoepertingenstraat, als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). Midden 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1844), was de hoeve reeds verdeeld; alleen het gedeelte aan de Hoepertingenstraat behield zijn oorspronkelijke vorm, en werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw voorzien van een dienstgebouw rechts.

Drie resterende traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); pannen beschieting van de zijgeveltop aan de Hoepertingenstraat. Stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Een klein, beluikt kozijn aan de zijde van de Langegrachtstraat, waaruit blijkt dat dit de oorspronkelijke achtergevel was. Midden 19de eeuw werden de muuropeningen in de zijgevel aan de Hoepertingenstraat toegevoegd: beluikte houten vensters en dito deur met oorspronkelijk houtwerk in neoclassicistische stijl.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoepertingenstraat

Hoepertingenstraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.