Sint-Jobskapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Hoepertingen
Straat Truierweg
Locatie Truierweg zonder nummer, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Jobskapel

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Sint-Jobskapel

Deze bescherming is geldig sinds 08-12-2000.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Weg op Berlingen. Kapel uit eerste helft 17de eeuw, waarschijnlijk gebouwd door de familie de Scharenberg, heren van Hoepertingen. Gerestaureerd in 1957.

Bakstenen gebouw van één travee met driezijdige sluiting onder zadeldak. Mergelstenen banden en hoekbanden. Gecementeerde plint. Overhoekse muizentandfries onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers, S-vormig en met krullen. In de zijgevels, gedrukte rondboogvensters in een geprofileerde, mergelstenen omlijsting met negblokken. Voorgevel met aandak en vlechtingen. Het rechthoekige portaal onder houten latei vervangt een oudere muuropening, waarvan de ontlastingsboog van een platte laag en een rollaag behouden bleef.

Mobilair: beeld van Sint-Job, gepolychromeerd hout (17de eeuw). Renaissance-altaar (1632), geschilderd en gemarmerd hout, met witgeschilderde beelden en de acht kwartieren van de familie de Scharenberg; het altaar werd door Anne de Lynden voor haar man, Willem van Scharenberg opgericht.

  • HERCKENRODE L. de, Collection de tombes, épitaphes et blasons recueillis dans les églises de la Hesbaye, Gand, 1845, pagina 393.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Truierweg

Truierweg (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.