erfgoedobject

Sint-Jobskapel

bouwkundig element
ID
31939
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31939

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jobskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Jobskapel
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Weg op Berlingen. Kapel uit eerste helft 17de eeuw, waarschijnlijk gebouwd door de familie de Scharenberg, heren van Hoepertingen. Gerestaureerd in 1957.

Bakstenen gebouw van één travee met driezijdige sluiting onder zadeldak. Mergelstenen banden en hoekbanden. Gecementeerde plint. Overhoekse muizentandfries onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers, S-vormig en met krullen. In de zijgevels, gedrukte rondboogvensters in een geprofileerde, mergelstenen omlijsting met negblokken. Voorgevel met aandak en vlechtingen. Het rechthoekige portaal onder houten latei vervangt een oudere muuropening, waarvan de ontlastingsboog van een platte laag en een rollaag behouden bleef.

Mobilair: beeld van Sint-Job, gepolychromeerd hout (17de eeuw). Renaissance-altaar (1632), geschilderd en gemarmerd hout, met witgeschilderde beelden en de acht kwartieren van de familie de Scharenberg; het altaar werd door Anne de Lynden voor haar man, Willem van Scharenberg opgericht.

  • HERCKENRODE L. de, Collection de tombes, épitaphes et blasons recueillis dans les églises de la Hesbaye, Gand, 1845, pagina 393.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Jobskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31939 (Geraadpleegd op )