Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Hoepertingen
Straat Truierweg
Locatie Truierweg 81, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve uit midden 19de eeuw, die een oudere hoeve vervangt, aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) met losstaande bestanddelen, en in de Atlas van de Buurtwegen (1844), uitgegroeid tot U-vormig.

Boerenburgerhuis in neoclassicistische stijl, vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; gecementeerde plint en kalkstenen keldergaten. Strekse vensters met hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met neuten en geprofileerde druiplijst. De dienstgebouwen, rondom een erf links en achter het huis, dateren uit dezelfde periode, maar werden gedeeltelijk verbouwd.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Truierweg

Truierweg (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.